DUYGUSAL ZEKA (EQ) (Emotional Quotient),
Duygusal zeka, kendi duygularımızı anlamak ve pozitif olarak ifade edebilmek olduğu kadar, başkalarının da hislerini anlamak, önemsemek ve duyarlılık göstererek ihtiyaçlarına karşılık verebilmektir.
İnsanlarla iyi ilişkiler içinde olmak hayattaki başarının ve mutluluğun temeli olan duygusal zekâmızı belirler.
Duygusal becerileri olan çocukların gerek okulda, gerekse okul dışında öğrenmeye ve başarılı olmaya istekleri vardır. Böylece motive olmakta etkili olan heyecan, merak ve gurur duyma gibi pozitif duygular, çocukları hedeflerine daha kolay ulaştırır.
Günümüzde yapılan araştırmaların sonuçlarından bazılarına göre;
Çeşitli nedenlerden dolayı insanlar arası ilişkilerde kopukluklar olduğu,
En zengin ülke insanlarının bile mutsuz olduğu,
Hayatta başarı için sadece IQ nun yani diğer bir deyişle akılcı zekânın yeterli olmadığı görülmektedir.
Duygusal zeka gelişiminde başarısızlık problemlere yol açar. Duygusal zekâ, iletişim yeteneği ve duygularla ilgilenme yeteneğini kapsar.
Duygusal zekâ, çocuğa avantajlar sağlar. Duygusal zeka, gerçekten de bir çocuğa yüksek bir IQ’ dan daha fazla avantajlar getirir. Duygusal zekâ ve IQ arasındaki farkı şu şekilde tanımlayabiliriz:
“Yüksek IQ’lu olmak ne kadar hızlı bulmaca çözebildiğiniz ve ne kadar fazla kelime bildiğinizle alakalıdır. Duygusal zeka ise duygularla ve başkalarının duygularını anlayabilme ile alakalıdır.” Örnek olarak, yüksek bir IQ ya sahip birisi olarak iyi bir okula girmeyi başardınız. Hatta çok iyi bir derece ile mezun da oldunuz. Güzel de bir işe yerleştiniz. Buraya kadar IQ’nuz ile geldiniz. Ama bu aşamadan sonra işinizde daha başarılı olmak, iş arkadaşlarınızla iyi bir iletişim kurmak ve mutlu olmak için duygusal zekânızın da devreye girmesi gerekmektedir. Çok zeki olabilirsiniz ama kendinizle ve diğer insanlarla barışık değilseniz, iyi bir iletişim kuramazsanız bu durum sizin mutlu olmanızı engelleyecektir. Bu nedenle son zamanlarda duygusal zekâ kavramı çok büyük önem kazanmıştır.
İş ilanlarına baktığınızda hiçbir zaman bu işe yüksek IQ’lu elemanlar başvurabilir demez. Genellikle bir iş ilanında şunlar yazar: (İşletme) mezunu, İngilizce bilen, bilgisayar kullanabilen,takım çalışması yapabilen, etkili iletişim becerisine sahip, gelişime açık, araştırmacı elemanlar arıyoruz. İlanı incelediğimizde duygusal zekanın çok daha önemli olduğu görülmektedir.
Duygusal zeka yoksunluğu, kişinin aile yaşamından mesleki başarısına, toplumsal ilişkilerinden sağlık durumuna kadar birçok alanda kötü sonuçlar doğurabilmektedir
Duygusal zekâ doğuştan değildir ve geliştirilebilir. ‘Ben böyle birisiyim, benim yapım bu ne yapayım!’ gibi bahanelerin arkasına sığınmayın. Kendinizi geliştirebilirsiniz. Duygusal zekânızı geliştirme konusunda profesyonel kişi ve uzmanlardan da (psikolog, rehber öğretmen, kişisel gelişim uzmanları) destek alabilirisiniz.